Incontrol E-Inspecties

De mobiele app voor Scope 12 inspecties

Inspecteer en rapporteer vanaf nu je zonnestroominstallatie keuringen slimmer en sneller met ready-to-go inspectieformulieren.

Incontrol is de meest vertrouwde app voor E-Inspecties

Scope 12 software in Incontrol

In de afgelopen jaren is er een flinke toename van het aantal zonnestroominstallaties ontstaan. Met deze verandering is er nog meer baat bij een goed ontwikkelde Scope 12 inspectie. Als SCIOS-gecertificeerde (of aspirant) inspecteur voer je Scope 12 uit en waarborg je de kwaliteit van de inspecties.

Onze SCIOS Scope 12 inspectieformulieren zijn geschikt voor zowel een eerste bijzondere inspectie (EBI) of een periodieke inspectie (PI). Zo kun jij als E-inspecteur direct aan de slag met onze ready-to-go Scope 12 inspectieformulieren: het inspectieplan, de inspectie en de herinspectie. Daarnaast zijn de offertestaat en het meldingsformulier beschikbaar om je processen nog verder te digitaliseren.

 • Offertestaat
 • Inspectieplan Scope 12
 • Inspectie Scope 12
 • Herinspectie Scope 12
 • Meldingsformulier

Inspectieplan Scope 12

Als voorbereiding op de E-inspectie Scope 12 stel je van tevoren een inspectieplan op. Hierbij geef je informatie over de inspectieomvang, te inspecteren onderdelen, de basisinformatie en het ballastplan. Op basis van het plan worden er objectieve kaders vastgesteld over de uitvoering en inhoud van de inspectie.

Onze ready-to-go Scope 12 inspectieplan is ideaal voor een goede voorbereiding van jouw Scope 12 inspecties. Na het afronden van het inspectieplan, importeer je eenvoudig de gegevens in de nog uit te voeren inspectie. Zo voorkom je extra handelingen en werk je slimmer en sneller.

Inspectie Scope 12

Bij een eerste bijzondere inspectie (EBI) van Scope 12 leg je de focus op het bekijken van de kwaliteit van het materiaal. Zo breng je inzichtelijk bij een EBI of de installatie voldoet aan de geldende normen en de instructies van de fabrikant. In tegenstelling tot bij een periodieke inspectie (PI), waarbij je voornamelijk kijkt naar de staat van de installatie.

Met Incontrol E-Inspecties kun je voor zowel EBI als PI direct je gegevens uit het inspectieplan Scope 12 importeren om met je inspectie aan de slag te gaan. Daarnaast gaan jouw werkzaamheden slimmer en sneller dankzij de automatische classificaties (IB22), spanningsverlies rekentool, de geïntegreerde standaard gebrekenlijst en hulptabellen. Produceer in een handomdraai jouw eigen professionele rapporten.

Herinspectie Scope 12

Worden er bij een inspectie constateringen gedaan die door een installateur hersteld moeten worden? Dan kun je met een herinspectie de herstelwerkzaamheden beoordelen.

Door slimme functionaliteiten in Incontrol E-Inspecties worden automatisch de gebreken en alle meetwaardes van de inspectie overgenomen in een herinspectie. Daarnaast creëert onze digitale oplossing een duidelijk overzicht van de nieuwe en oude metingen onder elkaar. Voorkom met de ready-to-go herinspectieformulieren extra handelingen.

Professionele Rapportages

Na afloop van de inspectie met de Incontrol E-inspecties ontvangen jij en je klant kwaliteitsrapporten in een handomdraai. Ondertekenen kan direct en het professionele rapport met jouw logo staat voor je klaar.

Download hier een voorbeeldrapport

Scope 12 keuringen slimmer en sneller met deze features

F.A.Q.

Veelgestelde vragen

SCIOS Scope 12 inspectie is een gecertificeerde methode voor het beoordelen van complete zonnestroom-installaties. Deze methode brengt de brandveiligheid en algemene veiligheid van elektrische installatie in kaart.

Een onderdeel van een Scope 12 inspectieplan is de constructieberekening van het dak. Uit deze documentatie kun je afleiden of het dak met zonnepanelen voldoet aan de gestelde normen. Zo weet je zeker dat het dak niet scheurt, verzakt of zelfs instort.

Een ‘legplan’ voor Scope 12 is een tekening van het dak, waarin de zonnepanelen zijn getekend. De tekening is op schaal gemaakt met alle obstakels, zoals dakramen, dakkapellen en pijpjes. Indien het legplan nog niet in de voorbereiding van het inspectieplan is ontvangen kan het op locatie worden aangevraagd.

De SCIOS Scope 12 inspectie is een keuring van zonnepanelen en zonnestroom installaties SCIOS Scope 12 inspecties zijn gebaseerd op verschillende normen, o.a. NEN 1010, NEN-EN-IEC 62446-1, NEN-EN-IEC 61439-1, NEN-EN-IEC 62305, NEN 3140.

Het SCIOS Scope 12 examen kun je afnemen bij drie verschillende examenbureau’s. Hieronder vallen Instituut voor Technische Vakexamens, MaReVin en Parkstad Opleidingen.

De SCIOS Scope 12 praktijktoets bestaat vaak uit de volgende vier onderdelen: 

 • Opstellen van een inspectieplan 
 • Uitvoering van een inspectie 
 • Opstellen van een rapport 
 • Verdedigen van het rapport 

Hierbij worden punt 1 t/m 3 zelfstandig uitgevoerd en voor het inspectierapport gebruik je het gestandaardiseerde rapportformat.

Het SCIOS Scope 12 examen bestaat uit twee onderdelen: 

 • Een theoretische toets die digitaal wordt afgenomen. 
 • En een praktijk toets waarbij je jouw eigen ingevulde inspectierapport verdedigd tegenover de examinator.

SCIOS Scope 12 bestaat uit twee verschillende inspecties die opgedeeld worden in een eerste inspectie (EBI) en een periode inspectie (PI). Per inspectie is de handelswijze anders. Een EBI beoordeelt voornamelijk de kwaliteit van de plaatsing van de installatie en of deze voldoet aan de vereisten van de fabrikant of leverancier.

In het technisch document 18 staan de eisen opgenomen waar de inspectie van zonnestroominstallaties aan moet voldoen. TD 18 wordt door SCIOS gepubliceerd op haar Portal.

Na het behalen van jouw diploma ben je nog niet SCIOS gecertificeerd. Jouw bedrijf moet tegenover de Certificatie instelling kunnen aantonen dat het met het SCIOS kwaliteitssysteem werkt en de medewerker moet tegenover de CI kunnen aantonen met dit kwaliteitssysteem te kunnen werken en vakbekwaam is. De Certificatie zal pas toegekend worden aan het bedrijf als aan beide eisen wordt voldoen.

Als aspirant doorloop je het certificatietraject bij een Certificatie-instelling. De bedrijven die aan een aantal voorwaarden voldoen, zijn ook gerechtigd SCIOS Scope 12 inspecties uit te voeren.

Ja

Voor elke inspectie een digitale oplossing

Klantervaringen met Incontrol E-Inspecties

60+ organisaties gebruiken Incontrol om hun elektrotechnische inspecties en keuringen uit te voeren. Ontdek hoe deze organisaties slimmer en sneller werken door te digitaliseren met de inspectieformulieren en professionele rapportages.

Start direct met Incontrol E-Inspecties

Probeer alle inspecties nu geheel vrijblijvend voor 14 dagen.