De voordelen van een digitale 5S audit

09 oktober 2018

De 5S audit is dé manier om een verbeterslag te maken binnen jouw organisatie. De digitale methode is de laatste jaren populair geworden en al bij veel bedrijven en organisaties ingevoerd.

5S in Incontrol

Wat is 5S?

Eerst even het geheugen opfrissen. Wat is de 5S-methode precies? 5S verwijst naar vijf Japanse woorden. De methode is gericht op het verbeteren van de organisatie met de werkplek als uitgangspunt. Door deze plek te optimaliseren, wordt verspilling tegengegaan en ligt er een basis voor kwaliteit.

De vijf S’en staan voor:

  1. Scheiden – Alles wat overbodig is moet weg.
  2. Schikken – Alles heeft een vaste plek.
  3. Schoonmaken – De werkplek is netjes en opgeruimd.
  4. Standaardiseren – Vastleggen en herkennen: een system voor de eerste drie S’en.
  5. Standhouden – Zorg dat het systeem gebruikt blijft worden.

Discipline is het toverwoord bij de 5S-methode. Daarom worden er binnen organisaties audits uitgevoerd om te controleren of iedereen zich binnen het proces wel aan de afspraken houdt. Op die manier kan de veiligheid van de werkplek en de kwaliteit van de producten of diensten gewaarborgd blijven.

Audits digitaliseren

Door deze 5S audits digitaal uit te voeren kan verzamelde data nog sneller worden verwerkt. Het verwerken van verzamelde gegevens op een clipboard kan dagen duren. Door gegevens digitaal te verzamelen kan iedereen binnen de organisatie direct de uitkomsten van de audit inzien. Hoe eerder collega’s zien wat er fout gaat binnen de 5S-methode, hoe sneller zij verbeteringen door kunnen voeren.

Een ander voordeel is dat gegevens die in het verleden zijn verzameld veel inzichtelijker worden. Zo kan er een goed beeld geschetst worden op welke vlakken er in de 5S-methode vooruitgang is geboekt, en waar juist stilstand is geweest.

Door snel op de uitkomsten van digitale audits te reageren, kan de kwaliteit van producten en diensten en de veiligheid van bestaande processen worden gegarandeerd.

De 5S-methode in Incontrol

Incontrol is bij uitstek het platform om de 5S-methode binnen jouw organisatie te digitaliseren. In het platform kunnen formulieren gebouwd worden aan de hand van de 5S-methode. De uitkomsten worden direct gerapporteerd waardoor gegevens eenvoudiger geanalyseerd kunnen worden.

Terug naar blog

Start direct met Incontrol

Probeer alle features nu geheel vrijblijvend voor 30 dagen.

Plan mijn afspraak