Maak de checklist voor een VCA Certificaat in Incontrol

14 november 2018

Een VCA certificaat is een certificeerbare controlelijst waarmee aannemers laten zien dat zij veiligheid, gezondheid en milieu vooropstellen tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden.

Programmeertaal

Binnen veel bedrijfstakken wordt een veilige werkomgeving steeds belangrijker. Met het certificaat laat je zien dat je deze kennis in huis hebt.

VCA staat voor VGM Checklist Aannemers, waarbij VGM weer staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Het VCA Certificaat is in het leven geroepen om de veiligheid op de werkplek te vergroten. Bedrijven met een VCA certificering geven een duidelijk signaal af dat ze aan de veiligheidseisen voldoen en dat werknemers op de hoogte zijn van regelgeving omtrent de veiligheid.

VCA Certificaat voor verschillende bedrijfstakken

Het VCA certificaat is er voor bedrijven die in een risicovolle omgeving werken of waar werk wordt verricht die een gevaar kan opleveren. Bedrijven die onder meer werkzaam zijn in de volgende bedrijfstakken komen in aanmerkingen voor een VCA certificaat:

  • Bouwkunde
  • Werktuigbouwkunde
  • Civiele techniek
  • Technische diensten
  • Elektrotechniek
  • Procesbesturing

Drie VCA certificaten

In totaal zijn er drie verschillende VCA certificaten. Het VCA* certificaat is bedoeld voor bedrijven die geen hoofdaannemer zijn en met minder dan 35 werknemers. Wanneer een bedrijf uit meer dan 35 werknemers bestaat en deze wel optreedt als hoofdaannemer kan een VCA** certificaat aangevraagd worden. Tot slot is er nog een VCA Petrochemie, speciaal voor aannemers die risicovol werk doen in de petrochemische industrie.

Interne VCA certificaat audits

Om een VCA certificaat aan te vragen moet eerst worden vastgesteld of je bedrijf hiervoor in aanmerking komt. Dit kan gedaan worden middels een interne audit. In de Template Store van Incontrol hebben we de drie formulieren voor een VCA*, een VCA** of een VCA Petrochemie certificaat voor je klaar staan. Zo kan je direct aan de slag en zien of je bedrijf in aanmerking komt voor een van deze VCA certificeringen. Ook weet je direct wat de verbeterpunten zijn.

Het behalen van een VCA certificaat is de eerste stap. Nadat je het certificaat hebt gekregen moet je blijven controleren of je aan alle eisen voldoet. Daarom zijn de formulieren voor een VCA certificaat in Incontrol ook geschikt wanneer je al over een certificaat beschikt.

Terug naar blog

Start direct met Incontrol

Probeer alle features nu geheel vrijblijvend voor 30 dagen.

Plan mijn afspraak