Wat is Lean Management?

11 april 2019

Lean management heeft alles te maken met het reduceren van verspilling.

Opgeruimde werkbanken

Dit kan verspilling van tijd, overige productiematerialen, onnodige inventaris, lange wachttijden, defecten, downtime en nog veel meer zaken zijn. De Leanmethode is in elke organisatie inzetbaar, gericht op de eigen situatie en werkprocessen.

Doel Lean Management?

Het doel van Lean management is, door het reduceren van verspilling, een efficiënter proces te creëren waardoor een verbetering in het bedrijfsresultaat ontstaat. Lean betekent letterlijk ‘slank’. De Lean managementfilosofie kan dan ook omschreven worden als het slanker maken van processen. Het uitgangspunt is om bedrijfsprocessen te elimineren die geen waarde toevoegen voor klant én de organisatie. De klant zal immers voor deze processen ook niet willen betalen.

De 5 principes van Leanmanagement

1.Waarde – Stel altijd de klant centraal
Ga na wat de werkelijke behoeften zijn van jouw klanten. Op welke manier is er interesse in jouw product? Vaak is de werkelijke klantvraag een hele andere dan organisaties in eerste instantie denken.

2. Waardestroom – Bepaal welke processen waarde creëren
Bepaal op welke manier jouw organisatie waarde creëert voor deze klanten. Maak hier het onderscheidt tussen processen die direct waarde toevoegen voor de klant en processen die niet direct waarde toevoegen, maar wel essentieel zijn voor de bedrijfsvoering. Processen die geen waarde creëren moeten worden geschrapt.

3. Flow – Zorg voor een constante doorstroming
Dit principe gaat over de doorstroming van het product of dienst van de organisatie. Nu de waardes en waardestromen in beeld zijn, is het zaak om de doorstroom van de organisatie te optimaliseren.

4. Pull – Doe alleen dat wat nodig is, wanneer het nodig is
De organisatie moet alleen produceren of leveren wat nodig is (dit principe heet: ‘Pull’). Dit voorkomt organisatieprocessen die geen waarde opleveren.

5. Perfectie – Blijf leren en verbeteren
De laatste stap is continu perfectioneren en optimaliseren. De 5 principes van Leanmanagement is niet iets wat je één keer doorloopt. Dit is een continu verbeterproces.

Lean toepassen binnen je eigen organisatie?

Leanmanagement rijkt verschillende tools aan om bovenstaande principes te implementeren in jouw organisatie. Een voorbeeld hiervan is het 5S model. Dit is een effectieve manier om verspilling tegen te gaan is door gebruik te maken van de 5S-methode. De 5S tool is breed te implementeren in verschillende organisaties en maakt Leanmanagement direct toepasbaar in de praktijk.

Wil je gelijk beginnen met Lean Management door het inzetten van de 5S-methode? Ontdenk alle voordelen van een digitale 5S audit met Incontrol.

Terug naar blog

Start direct met Incontrol

Probeer alle features nu geheel vrijblijvend voor 30 dagen.

Plan mijn afspraak